Асистанс

Българските застрахователи предлагат пакета на застраховката "Помощ при пътуване с медицински разноски", който е предназначен за екскурзианти, гости и летуващи зад граница, студенти в чужбина и за пътуващи в командировка. Цените на застраховката "Помощ при пътуване" се определят в зависимост от това за колко дни се сключва полицата, какви рискове са включени и каква е застрахователната сума.

европейските здравни карти
ви дават правото на медицинска помощ, ако пострадате в следствие на инцидент или внезапно се разболеете. Тези услуги са безплатни, или с определена отстъпка – принципът е, че ще се ползвате от същите права, каквато имат гражданите на страната, в която гостувате. И макар че европейската здравна карта може да спести разходите ви по застраховката, като покрие поне някои от съществуващите рискове, тя далеч не е достатъчен гарант за спокойствието ви при пътуване. Рядкост са случаите, в които ще бъдат покрити всичките ви разноски по медицинските процедури, а частните услуги почти никога не са обхванати. Ако се наложи връщането в родината ви, или транспорт до населено място, където да получите специализирана помощ, ще трябва да заплатите за това от собствения си джоб. Освен това, европейската здравна карта важи само за 27-те страни членки на Европейския съюз, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Дори и когато имате сключена застраховка обаче, това само по себе си не означава спокойствие. Повечето туристи, забързани да се нарадват на предвижданите забавления, не си правят труда да се запознаят с предлагания от пътническата агенция застрахователен договор.и не знаят кои рискове покрива той, и за какви обезщетения. От своя страна, агенциите предпочитат да не включват в пакета си продукти с по-високи премийни вноски, за да не се оскъпи цялостната им услуга. Така може да откриете – и то твърде късно, че освен обичайните нервни покрай непредвиден инцидент, заболяване или загуба на багаж, сте изхарчили и непредвидена порция от семейния бюджет. Какво би трябвало да обхваща една добра пътническа застраховка? Като първа стъпка, запитайте какво е покритието в случай на внезапно заболяване или здравен инцидент. Докато при някои продукти не може да разчитате на обезщетение по-голямо от 2000 евро, при други минимумът започва от 5000 евро. Разбира се, зависи за коя държава заминаване. Позаинтересувайте се и дали при покриване на щетите е включено условието за самоучастие – тоест, ако разходът е до определен размер, да трябва да го заплатите сами, или да при по-голяма сума, част от нея да остане на ваша сметка. Освен самият размер на обезщетението, от значение е и дали можете да разчитате на 24часов асистанс.

Ако тази клауза не е включена в договора ви, това означава, че ще трябва да заплатите всички медицински разноски на място, а когато се върнете у дома, трябва да уведомите застрахователя си поне седем дена преди изтичането на срока на полицата. Погрижете се да запазите всички документи, издадени в хода на лечението ви, като епикризи, рентгенови снимки, фактури или касови бележи – те вероятно ще ви бъдат изискани, преди да ви се покрият направените разходи. Използването на асистанс компания, от друга страна, означава, че където и да се намирате в чужбина, ще имате към кого да се обърнете, ако ви потрябва помощ. Асистанс компанията е международен партньор на застрахователя, а координатите й обикновено са изписани на корицата на полицата. Ако се разболеете, пострадате, или станете жертва на инцидент, можете да звъннете на посочените номера по всяко време на денонощието и ще бъдете насочени към съответно лечебно заведение, където няма да ви се наложи да заплащате нищо – разходите ще бъдат директно покрити според условията на застраховката ви. Като се запознавате с условията на договора си, не забравяйте да проверите, случаите , в които няма да получите право на обезщетение.

Добре е да имате предвид, че посещението при дежурния зъболекар също може да се окаже отделен случай. Често размерът на обезщетението, което може да ползвате при подобни случаи, е ограничен до определен размер, независимо от лимита по полицата. Освен медицинските проблеми, добре е застраховката ви при пътуване да покрива и други обичайни рискове, като загубен или откраднат багаж, гражданска отговорност за причинени от ваша страна щети, и дори финансова защита в случай, че авиокомпанията, с която пътувате, фалира преди да е изтекла почивката ви. Нещастни случаи като смърт от злополука или трайна загуба на работоспособност обикновено не са включени в традиционните пакети, и за да сте защитени и срещу тези рискове, ще трябва да заплатите за допълнително включените клаузи. Възможност да спестите средства, а и време, има при застраховките за многократни пътувания.

Те са подходящи за хора, които излизат често извън страната, независимо дали за удоволствие, или по бизнес. Обикновено те могат да се сключат за срок една година, като в този период клиентът може да пътува колкото пъти поиска. Най-често има ограничение, че застраховката важи, ако продължителността на едно пътуване не надвишава определен период - например 31, 62 или 93 дни. Например за пътувания до месец в рамките на една година застраховката може да струва 42 лева при 15 000 евро лимит. Добре е да се знае, че начинът, по който ще заплатите екскурзията си, също има значение – ако разполагате с кредитна карта, сега е моментът да я използвате. Така при заплащането на туристическия продукт много от банките ще ви издадат безплатна медицинска застраховка, и то при максимални условия. Много компании за обслужване на кредитни карти ще ви обезщетят и в случай, че авио - компанията, с която пътувате, се разори. Имайте предвид обаче, че тези екстри обикновено не важат при плащане с дебитна карта. След като вероятно вече сте решили какви са рисковете, срещу които бихте искали да се застраховате, вероятно търсите отговора на въпроса – какви са цените които ще трябва да заплатите, и от какво зависят те?

Освен от очакваното обезщетение, премийната ви вноска се определя и от други фактори, като срок и цел на пътуването, държавата, която посещавате, възрастта и понякога дори здравословното ви състояние, макар че в повечето случаи този критерий не се взема предвид и застрахователите не изискват медицински преглед или данни за заболяванията ви. В случай, че пътувате с цялото семейство, или сте с колеги, е добре да попитате дали нямате право на отстъпка за група. Като цяло, стойността на една медицинска застраховка може да бъде много разнообразна. Например в Европа, Средиземноморието или Близкия и Средния изток лимитът на обезщетението започва от 4-5 хил. евро, а за останалия свят - от 10 хил. евро. Таванът на плащанията обаче не расте със същия темп като цената. За едномесечна застраховка например ще заплатите около 20 евро за лимит до 10 хил., а за двойно по-голям лимит, премийната вноска ще е 30 евро. Разбира се, цитирането на точните цени е невъзможно, тъй като съществуват огромни различния между отделните сключвани договори, в зависимост от покритите рискове и лимита на обезщетенията. Едно обаче е сигурно – колкото и да заплатите, инвестицията си струва. Защото, колкото и да не ни се иска да мислим за това, докато стягаме куфарите – инциденти се случват. Чрез различните видове застраховки, печелите не само подкрепа в случай на беда, а и спокойствие през цялата отпуска.